Friday 7 September 2012

Elder Paisios on Self-Reproach,Not Despair




 -Elder,I do not see my faults,and my heart is like a rock.
 -Sometimes God guards us from seeing our faults and allows our heart to be like a rock in order to prevent the devil plunging us into despair.A person must consider his sinfulness with discernment.Repentance that involves anxiety and despair is not from God:the little devil has put his tail in the mix.One must be very careful,because the devil can catch him while in repentance and then hurl him into grief and disappointment,in order to break him mentally and physically,rendering him useless.

You see,the devil brings about the other debilitating contrition,full of anxiety,in order to break his spirit.
For example,the devil will make someone think, "You are so very sinful,you will not be saved."He pretends to be concerned about someone's soul,but he only creates anxiety and despair!But i won't allow the devil to do as  he wishes.When the devil tries to convince you by saying,"You're a sinner",you should tell him,'What's it to you? 
I'll admit I'm a sinner when I want to,not when you want me to."
 
Taken from Elder Paisios of Mount Athos,
Spiritual Counsels Vol-3 "Spiritual Struggle"

Η ελεημοσύνη του Θεού είναι αντίθετη με τη δικαιοκρισία


Άγιος Ισαάκ ο Σύρος




 Η ελεημοσύνη και η δικαιοκρισία (δίκαιη κρίση), όταν συνυπάρχουν μέσα στην ίδια την ψυχή, μοιάζουν με τον άνθρωπο που, μέσα στον ίδιο ναό, προσκυνεί το Θεό και τα είδωλα.
 Η ελεημοσύνη είναι αντίθετη με τη δικαιοκρισία. Η δικαιοκρισία μετράει και αποδίδει ακριβώς τα ίσα. Γιατί στον καθένα δίνει ό,τι του αξίζει και δε γέρνει προς το ένα μέρος ούτε προσωποληπτεί κατά την ανταπόδοση του δικαίου.

Η ελεημοσύνη όμως είναι λύπη της ψυχής για τον ανήμπορο. Η ελεημοσύνη κινείται από τη θεία χάρη και ξεστρατίζει για να βοηθήσει όλους με συμπάθεια, και στον άξιο τιμωρίας δεν ανταποδίδει το κακό, και τον άξιο του καλού επαίνου τον φορτώνει με αγαθά.

 Όπως το ξερό χορτάρι και η φωτιά δεν μπορούν να βρεθούν μαζί στον ίδιο χώρο, έτσι δεν μπορούν να συνευρίσκονται στην ίδια ψυχή η δικαιοκρισία και η ελεημοσύνη. 
Και όπως δεν μπορούν να ισοζυγιαστούν στους δίσκους της ζυγαριάς ένας κόκκος άμμου από τη μια, και το πολύ βαρύ χρυσάφι από την άλλη, έτσι και η δικαιοκρισία του Θεού δεν μπορεί να εξομοιωθεί στο βάρος και να ισοζυγιαστεί με την ελεημοσύνη του.
 Και όπως μια χουφτιά άμμου, που πέφτει σε μεγάλη θάλασσα, χάνεται, έτσι και τα αμαρτήματα οποιουδήποτε ανθρώπου δεν μπορούν να σταθούν μπροστά στη φιλάνθρωπη πρόνοια και στην ευσπλαχνία του Θεού. Και όπως δεν μπορεί να φράξει κανείς μια πηγή με πολύ νερό με μια χούφτα χώμα, έτσι δεν μπορεί να νικηθεί η ελεημοσύνη του Θεού από την κακία των κτισμάτων του.
 Όπως δεν είναι δυνατό να εμποδίσουμε τη φλόγα της φωτιάς να ανεβεί προς τα επάνω, έτσι δεν μπορούν να εμποδισθούν οι προσευχές των ελεημόνων να ανεβούν στον ουρανό. 
http://tokandylaki.blogspot.ca/2012/09/blog-post_7.html 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...