Tuesday 4 September 2012

Τα είδη της αμαρτίας



 Ένα είδος αμαρτίας που γίνεται, είναι όταν ο αγωνιστής φροντίζει για την αρετή κα επιμένει στην εργασία της μέρα και νύχτα, αλλά δεν τα καταφέρνει και πέφτει σε κάποια αμαρτία. Μπορεί δηλ. από άγνοια, ή από διάφορες αιτίες, αντίθετες στο δρόμο της αρετής, ή από τα κύματα των παθών που ξεσηκώνονται στα μέλη του κάθε τόσο, ή από την πνευματική παράλυση που ενδέχεται να του συμβεί για να δοκιμασθεί η ελεύθερη θέλησή του, να γείρει λίγο η ζυγαριά στον αριστερό ζυγό, οπότε έλκεται από την αδυναμία της σάρκας σε κάποια αμαρτία, και λυπάται και ανησυχεί κα στενάζει με πόνο ψυχής για την ταλαιπωρία του αυτή.
Άλλο είδος αμαρτίας είναι, όταν ο άνθρωπος αποχαυνωθεί και αμελήσει την εργασία της αρετής, και εγκαταλείψει πέρα για πέρα το σωστό δρόμο της, και τρέχει σαν υπάκουος δούλος στην απόλαυση των αμαρτιών, και δείχνει ζήλο πως να εφεύρει καινούργιους τρόπους για την πλήρη απόλαυση της ηδονής. Κάνοντας αυτά, είναι έτοιμος, σαν τον αιχμάλωτο δούλο, να κάνει με ιδιαίτερη φροντίδα το θέλημα του εχθρού του, και να προσφέρει τα μέλη του σώματός του όπλα στις διαταγές του διαβόλου. Και δε θυμάται ο δύστυχος καθόλου τη μετάνοια, ούτε περνάει από το νου του να αφήσει τον καταστρεπτικό δρόμο του και να γυρίσει στην αρετή.
Σο πρώτο είδος της αμαρτίας, που ανέφερα, είναι όταν ο άνθρωπος γλιστρήσει και πέσει, ενώ βαδίζει στο δρόμο της αρετής και της δικαιοσύνης. Αυτό εννοούν οι Πατέρες, όταν λένε ότι, στο δρόμο του Θεού, συναντάμε και πεσίματα, και εναντιώσεις από τον εχθρό, και καταναγκασμούς και τα παρόμοια. Ενώ το δεύτερο είδος της αμαρτίας, που ανέφερα, είναι να πέσει η ψυχή, και να χαθεί και να εγκαταλείψει τελείως τον αγώνα. 

  Άγιος Ισαάκ ο Σύρος
http://tokandylaki.blogspot.ca/2012/09/blog-post_4.html 

Elder Ephraim of Arizona on Sin,Repentance,Mourning,and Tears.

(The elder writes to one of his spiritual daughters in the world)

 

All that you suffered,my daughter,was because of your self-reliance.
Didn't I advise you to have humility and self-reproach?.

What did you trust in?Don't you know that if one boldly leans on a bamboo rod,it will break and pierce his hands?So what did you trust in?Don't you know the saying;"Without Me you can do nothing:"?
Don't you know that many Fathers fell by trusting in themselves?
Humble yourself,blame yourself,weep,my daughter,wash your
wedding garment.Your Bridegroom,Who is more beautiful than
the sons of men,is calling you,is seeking you,and has prepared an abode for you in the heavens.The spiritual bridal chamber is extremely luxurious!

 

Angels are serving;do not be sluggish.Arise;get some water and
wash your wedding gown well,for you do not know when He will come.The time of death is unknown;it comes to us all.We do not know at what time it will come.

Repent.See how the harlot washed the immaculate feet of the
Master.She shed tears more precious than myrrh,and they attracted God's mercy and forgiveness.The she heard,"Your sins are forgiven;go in peace."

 

Repent,my daughter.Fall before the fearsome feet of the Master
with mourning.Weep;cry out,I have sinned,my Jesus.Accept me in repentance and save me.Overlook not my tears,O joy of the angels.
Abhor me not,cast me not away.Thou Who hast bent the heavens by Thine ineffable abasement."With these and many other such words importune Christ,resting assured that you will find His love three times as strong.

Your repentance will give limitless joy to the angels,and exuberantly they will exclaim,"She stopped! She stopped! She stopped!"That is she stopped short of falling.You were caught out of the flow,and now you are ascending again.

http://tokandylaki.blogspot.ca/2012/09/elder-ephraim-of-arizona-on.html


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...